Babavíz

Babáknak, mamáknak

 

A kisbabák szervezetének  legnagyobb a folyadéktartalma, mintegy hatvan-hetven százalék. Nem véletlen, hogy a folyadékveszteségre is a kisbabák a legérzékenyebbek, ezért is fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásukra. Az első időszakban természetesen legfontosabb az anyatej, későbbi folyadékszükségletük a külső hőmérséklettől, a fizikai aktivitástól, a táplálék fajtájától is függ. A kisbabák veséi még érzékenyek a túlzott mennyiségű ásványi anyagra, ezért figyelmesen el kell olvasni az ásványvíz palackján található címkét. Ügyeljünk arra, hogy a babának szánt szénsavmentes ásványvízben az oldott ásványianyag-tartalom az 510-1000 mg/l tartományban legyen.

 

Mire figyeljünk a legjobban?

 

A kismamáknak és csecsemőknek szánt ivóvíz esetén legjobban a víz nitrit, és nitrát tartalmára kell ügyelni.  A kisbabák szervezete erre a két vegyületre a leginkább érzékeny. A túl magas koncentrációjú nitrit és nitrát tartalmú ivóvíz csecsemőknél methemoglobinémiát, más néven „kékkórt” okozhat, mely súlyos esetben fulladásos halálhoz vezethet. A nitrát a csecsemők gyomrában nitritté redukálódik, nitrit hatására a vér hemoglobinjának oxigénszállító képessége csökken, szöveti oxigénhiányt okozva ezzel.

Figyelem! A víz nitrit és nitrát tartalma forralással nem csökkenthető!

Nyári meleg hónapokban a babák folyadékpótlására különös figyelmet kell fordítani. Felváltva adhatunk a kicsinek megfelelő minőségű ivóvizet, meghatározott ásványi anyag tartalommal bíró ásványvizet, teát, illetve friss gyümölcs és zöldséglevet egyaránt.

Miért kell több folyadékot innia a kismamáknak?

 

A folyadékpótlás szempontjából is megkülönböztetett figyelmet érdemelnek a kismamák. A várandósság és a szoptatás ideje alatt az átlagoshoz képest több folyadékot veszít a szervezetük, ezért fokozottan ügyelniük kell a folyadékbevitelre. A terhesség idején többek között az esetleges rosszullétek okozta hányás és a súlygyarapodás miatt is oda kell figyelni a megnövekedett mennyiségű folyadékpótlásra, a szülést követően pedig a szoptatás végett – tanácsolja az Európai Hidratációs Intézet a szoptatás világnapján.

 

 A terhesség alatt a megfelelő hidratáltsági szint nemcsak az anyának, de a magzatnak is létfontosságú (a három hónapos magzat testének 94%-a még víz!) és a magzatvíz folyamatos frissüléséhez is szükség van folyadékra.

 

 A megfelelő folyadékpótlás a szoptatás ideje alatt biztosítja a tejelválasztást.

 

A megnövekedett folyadékigény pótlására egyik legjobb választás a megfelelő minőségű ásványvíz.

 

 

Mima víz

Inni, vagy nem inni? Ez nem kérdés.

Népi bölcsesség szerint  éhen 3 hétig, szomjan 3 napig bírja egy átlagos ember szervezete. Inni tehát kell.  A kérdés csak az lehet, hogy kinek, mikor, mennyit és mit kell inni. Ebben nyújt segítséget a mimaviz.hu.

Ne feledje!

A Mima víz logója a minőség garanciája.

Kövess minket

 

Mima víz © 2015. Minden jog fenntartva.