Környezetvédelem

TAPOSSA LAPOSRA!

 

Magyarországon több mint másfél milliárd PET palack kerül évente forgalomba, ezért fontos, hogy ezt a fajta hulladékot is szelektíven gyűjtse a lakosság. Az újrahasznosítás rajtunk, fogyasztókon is múlik, vagyis a polcról leemelt PET-palack sorsa szó szerint a kezünkben van.  Csak rajtunk, fogyasztókon múlik, hogy az üres PET palack ne egy mezei szemétdombon - rosszabb esetben a természet lágy ölén – kössön ki, hanem egy szelektív hulladékgyűjtő sziget megfelelő konténerében, szépen laposra taposva. Ez már kizárólag a mi felelősségünk., hogy a hulladékból újra nyersanyag lehessen, ezzel is óvva környezetünket.

Csak a budapesti mintegy 900 gyűjtőszigeten több, mint 30 ezer tonna hulladékot gyűjtenek be egy év alatt. Ebből nagyjából 3800 tonna a műanyag, és ennek közel 90%-a az értékes másodnyersanyagot jelentő ásványvizes és üdítős PET-palack.

Az újrahasznosítás  már jó pár éve idehaza is megoldott. A PET-ből gyártott termékek döntő hányadát a textiliparban hasznosítják. Így lesz például 27 darab másfél literes ásványvizes palackból egy polárpulcsi, vagy  műanyag szőnyegszál, paplan, fátyol stb. De az anyagminőség függvényében készíthető belőle hőformázható fólia, pántolószalag vagy virágcserép is, sőt akár ismét palack.

Ezért fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk környezetünkre, azt minden lehetséges módon óvjuk.

Ne feledjük az alábbi indián bölcsességet:

A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

Ezért vigyázzunk rá nagyon.

Az üres PET-palackokat akár otthon, mi magunk is újrahasznosíthatjuk számtalan kreatív módon. Íme néhány példa:

 

Mima víz

Inni, vagy nem inni? Ez nem kérdés.

Népi bölcsesség szerint  éhen 3 hétig, szomjan 3 napig bírja egy átlagos ember szervezete. Inni tehát kell.  A kérdés csak az lehet, hogy kinek, mikor, mennyit és mit kell inni. Ebben nyújt segítséget a mimaviz.hu.

Ne feledje!

A Mima víz logója a minőség garanciája.

Kövess minket

 

Mima víz © 2015. Minden jog fenntartva.